mauritsgroen mgmc

Groene speld: genomineerden in 2010

In 2010 zijn de genomineerden Sharona Ceha (oud-stadsdeelwethouder Oost-Watergraafsmeer), de architecten Paul de Ruiter en Pieter Wijnen en Woningcorporatie Far West. Ceha verdient haar nominatie volgens de jury (in 2010 bestaande uit voorzitter Maurits Groen, Jaap van Rhijn (Boer Hartog Hooft en lid van de Amsterdamse Klimaatraad) en Frans Horst (prijswinnaar 2009), omdat zij haar functie op bevlogen, onorthodox en effectief heeft gebruikt om duurzaamheid echt in het DNA van alle beleid  binnen het stadsdeel te krijgen. De jury noemt daarbij ook de wedstrijd ‘Duurzaam Drijvend Wonen’: met beperkt budget een drijvende woning ontwerpen op basis van energiezelfvoorziening en cradle to cradle. Zie www.eatmyhouse.nl .

De architecten Paul de Ruiter en Pieter Wijnen zijn genomineerd omdat ze consequent vanuit het principe van duurzaamheid. Als ervaren vakmensen laten ze telkens weer zien dat duurzaamheid en klimaatneutraliteit heel goed kunnen samengaan met fraaie architectuur.
De duurzame renovatie van de flat Remijden in Osdorp van Woningcorporatie Far West trof de jury omdat het een prachtig voorbeeld hoe Amsterdam de grote opgave bij de bestaande woning- en gebouwenvoorraad de komende jaren kan aanpakken: energiebesparing, substantiële werkgelegenheid, woonlastenverlaging cq. beperking van de woonlastenstijging, meer wooncomfort, stijging van de onroerend-goedwaarde en CO2-emissiebesparing. Bijzonder aspect: de bewoners hoefden tijdens de renovatie niet te verhuizen, terwijl er toch zodanig stevige ingrepen konden worden gedaan, dat  voor de woningen het energie B-label behaald kon worden.
De jury slaakte ook nog een hartenkreet: Amsterdam is een prachtige stad, waarvan de ook de architectonische integriteit scherp bewaakt moet worden. Tegelijkertijd is de noodzaak van energiebesparing om meerdere redenen evident en urgent. Daarom houdt de jury een warm pleidooi om soepeler om te gaan met het verlenen van toestemming voor achtergevelisolatie. Dat lijkt triviaal, maar is de facto vaak cruciaal om de zo noodzakelijke maatregelen te kunnen nemen.

De Groene Speld is een embleem in de vorm van het wapen van Amsterdam, ingelegd met olivijn, een mineraalsteensoort die CO2 absorbeert.