mauritsgroen mgmc

Persbericht : Nederlandse release Silent Snow

31 okotber 2011

Op duurzame dinsdag 6 september j.l. organiseerde Maurits Groen voor ‘Silent Snow’’ een grootse premiere in Tuschinski filmtheater in Amsterdam.
Als vervolg daarop gaat Silent Snow nu vanaf 17 november ook wordt vertoond in een groot aantal bioscopen elders in Nederland.

Silent Snow – de langzame vergiftiging van de poolgebieden
Een film van Jan van den Berg en Pipaluk Knudsen-Ostermann.

“Het gif hoopt zich op in je lichaam en je geeft het door aan je kinderen door borstvoeding” weet Pipaluk Knudsen-Ostemann, een jonge Groenlandse. Ze wil graag kinderen en het steekt haar dat zij en haar volk vergiftigd worden door onafbreekbare pesticiden, die elders geproduceerd en gebruikt worden. In Silent Snow gaat ze op zoek naar de achtergronden van wat een wereldwijd ecologisch drama blijkt te zijn. 

"Silent Snow is more than a beautifully photographed travelogue. It’s a call to arms in the battle to save our planet.” - Shirrel Rhoades, Key West Review, Florida

POP’s (Persistent Organic Pollutants) zijn verboden sinds de Stockholm Conventie, maar worden nog steeds in veel landen geproduceerd en gebruikt. Met oceaanstromen en de wind worden ze naar de poolgebieden vervoerd waar ze zich ophopen in het vet van walvissen en zeehonden, het dieet van de Inuit. Het veroorzaakt ziekten als kanker en infertiliteit en recent onderzoek toont aan dat kinderen met hoge concentraties van dit gif in hun bloed een significant lager IQ hebben.

Op haar reis door drie continenten wordt Pipaluk geconfronteerd met tegenstrijdige belangen tussen korte termijn winst en duurzame oplossingen op het gebied van landbouw, industrie en gezondheidszorg. In Afrika wordt tegen beter weten in opnieuw DDT gespoten tegen malaria.

“A melancholic reminder that environmental treaties only work if everyone complies: if they are spraying DDT somewhere, they are spraying it everywhere.” - Talha Burki, The Lancet
Producer Jan van den Berg over de poolgebieden:Het contrast tussen enerzijds de machtige schoonheid van dit ogenschijnlijk ongerepte witte landschap en anderzijds de gestage vernietiging van dit gebied door ontwikkelingen die elders in de wereld plaatsvinden vormt in essentie het beeld dat ik wilde vastleggen.”
"With breathtaking images of nature, Golden Calf winner Jan van den Berg emphasizes both the beauty and vulnerability of our world.” - Taco Ruighaver, Movies that Matter festival

Vanaf 17 november worden rond de vertoning van de film discussieavonden georganiseerd waarbij ook filmmaker Jan van den Berg en Pipaluk Knudsen-Ostermann aanwezig zullen zijn:

Dinsdag 8 november Filmfoyer, Tilburg (preview)
Vrijdag 18 november, Royal theater, Roermond
Maandag 21 november in LUX, Nijmegen
Dinsdag 22 november in ’t Hoogt, Utrecht
Woensdag, 23 november in De Lieve Vrouw, Amersfoort
Zaterdag, 26 november in De Filmschuur, Haarlem

De film is ook te zien in oa. Den Haag, Amsterdam, Amstelveen, Roermond, Maastricht en Wageningen.
De definitieve programmering verschijnt binnenkort op de website: www.silentsnow.org.

Bekijk hier de video impressie van de première in Tuschinski: http://vimeo.com/30497208
Bekijk hier de trailer: http://vimeo.com/29426529

Meer informatie vind u op: www.silentsnow.org
contact: info@drsfilm.tv / Tel: +31 30 2514 154 / Fax: +31 30 2514 001